Világító vászonkép, nyereményjáték, Spirit Nyomda Campona, Budapest

“Réges rég, egy messzi-messzi galaxisban…”

2021 decemberében a NASA sikeresen fellőtte az emberiség eddig legjobb űrteleszkópját (James Webb), ami minden eddiginél lélegzetelállítóbb felvételeket tud készíteni galaxisról, ködről, bolygóról… Ezek a fotók pedig arra inspiráltak bennünket, hogy készítsünk valami igazán különlegeset. Szeretünk kísérletezni, így el is készült egy teljesen egyedi, világító vászonkép. Gyertek, mutatjuk!

Az ötlet.

Az űrteleszkóp fotóit nézegetve azt gondoltuk, hogy ez nagyon jól mutatna nagyban a falon, főleg annak lehet szuper ajándék, aki rajong a csillagászatért, űrkutatásért. De! Többet szerettünk volna, mint egy hagyományos vászonkép. Úgy gondoltuk, hogy ez a kép akkor a legszebb, ha sötétben világít is.

Viszont! Az megúszós megoldás, ha a vászonkép minden része egyenletesen világít. Az űrben sem egyformán fénylenek a csillagok.. Szerettük volna érzékeltetni a valóságban is sötét, illetve világos részleteket, illetve a nagyobb csillagoknak nagyobb fényességet szerettünk volna adni. Ezt homogén háttérvilágítással nem lehet elérni. Ide pontszerűen világító ledek kellenek, megfelelően elrendezve. A színhőmérséklet sem mindegy, a meleg fényű fényforrások sokkal jobban kihozzák a színeket. 

Na de hogy néz ki egy zsinór a falon?

A kialakítás elektromos része okozta számunkra a legnagyobb fejtörést. Vezetékes megoldás szóba sem jöhetett, nem lett volna esztétikus egy lelógó kanóc a falon, illetve a konnektor helyzete nagyban korlátozta volna a kép felhasználási területét. Mindenképpen akkus kialakításra volt szükség.

Mindjárt itt a karácsony, biztosan van már elemes led-szalag…

Nincs. Azért ennyire nem sietnek a nagyobb boltok, de a tavalyi karácsonyi dekorációból maradt még pont két 80 cm-es led sor, pont meleg fényű, és persze elemes. Hurrá! 🙂

Aztán később rájöttünk, hogy LED szalag nem lett volna jó, sokkal praktikusabb a karácsonyi LED izzósor.

Vászonkép nyomtatás, keret készítés.

Ez volt a projekt legegyszerűbb része. Minden egyes nap több vászonkép hagyja el a nyomdát, így ez rutinfeladat volt. Viszont a fényforrásokat a keret hátoldalán kellett elhelyezni, így kellett egy egyszerű papír kép is, ami alapján be tudtuk jelölni a csillagok és a főbb motívumok helyzetét.

A LED izzósor

A LED szalag azért sem lett volna jó, mert azt csak a sík felületre tudtuk volna ragasztani, illetve két led között a távolság nagyon kicsi. Ez a megoldás csak homogén világításnál megfelelő. Ellentétben az izzósort úgy tudtuk alakítani, ahogy akartuk. Megfelelően nagy izzótávolság miatt szabadon lehetett kialakítani a rögzítési pontokat, ahol nagyobb fényerőre volt szükségünk, ott közelebb tudtuk vinni a fényforrást a vászonhoz. Így a kész képen az a terület fényesebbnek is látszik

Végeredmény

Elkészült a kép, dupla izzósorral, amit 4db hagyományos ceruzaelem táplál. Mindegyik sort 2-2db. Nem vakítóan fényes, de jól látható. Gyerekszobába is nagyszerű éjszakai megvilágításnak. Gyönyörű lett egyébként.

Kompromisszumok

Nagyon szerettük volna elkerülni az elektromos vezetéket, ezért akkus megoldás mellett döntöttünk. A kapcsolókat a kép hátulján helyeztük el, hogy semmi ne zavarja meg a látvány. Ezért oda kell sétálni, és bekapcsolni, ha szükség van rá. Fel lehetett volna turbózni egy fényérzékelő kapcsolóval, ami automatikusan kapcsolná le és fel, de ez most meghaladta a képességeinket. Így a beüzemelés macerás kissé, de ez a kompromisszum igazán elhanyagolható, hiszen az esztétika oltárán áldoztunk.

Mikor lesz kapható ilyen kialakítású vászonkép?

Ez egy jó kísérlet volt, minden percét imádtuk és nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel, de nem lesz belőle rendelhető termék. Ennek a koncepciónak az automatizált, gépesített gyártás megöli a lelkét, a gondos kézműves kialakítás pedig időben nagyon sok ráfordítást igényel, így a végfelhasználói ára elég magas lenne.

Viszont a vászonkép Facebookon kisorsolásra kerül!

Szerintünk egy kis csillagász falán mutatna a legjobban ez a kép, ezért úgy döntöttünk, hogy Facebook oldalunkon kisorsoljuk! Kövess be bennünket Facebookon, és oszd meg a posztot, így automatikusan részt veszel a sorsoláson. A játékkal kapcsolatos mindne egyéb részletet ott találtok. Sok szerencsét! 🙂

Vagy ha egyedi vászonképet szeretnél, akkor rendeld meg pár kattintással: