Fotónyomtatás - Spirit Nyomda Campona, Budapest

Miért lehet néha más a nyomtatott fotó színe, mint amit a telefonomon látok?

Kevés nagyobb csalódás van annál, mint amikor az imádott fényképedet nem úgy látod viszont a fotónyomtatás után, mint ahogy azt szeretted volna. A fotónyomtatás összetett folyamat. A nyomtatott fotó esetleges szín eltéréseinek oka sokféle lehet, de most megpróbáljuk összefoglalni Neked a lényeget.

Függ a fényképet készítő eszköz típusától, az abban való érzékelő tulajdonságaitól, a beállított színmódtól, képaránytól, de becsaphat a monitorod is. Gyere, nézzük meg, mit tudsz tenni a kellemetlen meglepetések ellen!

“De hát ez a telefonomon nem így nézett ki!”

Így hangzik a jól ismert felkiáltás egy telefonnal készült, jól megfilterezett képet nyomtatóba küldő ügyfél részéről, aki hitt az algoritmusok hazugságainak. Rossz hírünk van, a különböző kijelzők gyakran nem mutatnak igazat. Oda hazudják a szoftveresen feleslegesen túlszaturált színeket, az automatikusan megemelt kontrasztot és élességet, a hamis dinamikát, háttérelmosást és még sorolhatnánk reggelig, mit bele nem programoznak egy telefonba, hogy elhiggyük, mi profi fotósok vagyunk. 

Ha nem érdekelnek a részletek, és Te csak szép, nyomtatott fényképet szeretnél, akkor az alábbiakat kell tenned:

  • Hozd be hozzánk fotóidat pendrive-on, vagy oszd meg velünk a felhő alapú tárhelyeden, esetleg küldd el e-mailben.
  • Figyelj arra, hogy ne Facebookra, Instagrammra, vagy egyéb platformra feltöltött képeket küldj, mert ezek a közösségi felületek nagyon lerontják a minőséget. Mindig az eredeti képeket hozd / küldd a lehető legjobb minőségben.
  • Messenger, Viber és egyéb üzenetküldő társaik szintén nem játszanak, az itt küldött képek szintén jelentős minőségromláson mennek keresztül. Itt is igaz: küld az eredetit.
  • Kerüld a kép bármiféle utólagos szerkesztését (vágás, filterek, sablonok, keretek, stb.), ebben tudunk Neked szakmai segítséget nyújtani a kidolgozás során. Megint igaz: küldd az eredetit.
  • Ha nem vagy biztos a dolgodban tudunk számodra minta képet készíteni, hogy magad is láthasd mi lesz a végeredmény.
  • Végezetül a jól nyomtatható digitális fotó standardja: 4:3 képarány, sRGB színtér, 300 dpi, minimum 8-12 megapixel. Ha ettől eltérsz, akkor kompromisszumokat kell majd kötnöd.

A monitor hazudik

Manapság szinte mindenki valamilyen LCD technológiájú monitort használ a számítógépéhez. Lehet régebbi, újabb, márkásabb, kevésbé trendi, de a bennük lévő panel típusa nagyjából leszűkíti a kört. 

Az olcsóbb, egyszerűbb monitorokban általában TN panel található. Jellemzőjük a rossz betekintési szög mellett a képek színhelytelen megjelenítése. Tartalomfogyasztásra, videózásra, játékra, egyszerű irodai munkára megfelelő, de a fenti okok miatt előfordulhat, hogy a nyomtatott papírképek színei, kontrasztja nagyobb mértékben el fog térni az ott látottaktól.

A másik nagy csoport, pedig az IPS panellel felszerelt monitorok. Természetesen ezek között is van különbség, de most a panelek különböző altípusaiba ne menjünk bele. Elég annyit tudni, hogy az IPS panelek betekintési szögei kiválóak, és közel színhelyesen jelenítik meg a képeidet a megfelelő beállítások után. Itt is előfordulhatnak kisebb eltérések, de sokkal biztosabb az eredmény, mint az előbbi esetben. Nagyobb valószínűséggel látod azt a monitoron, mint ahogy az a nyomtatásban is lesz.

A telefon kijelző is hazudik

Ez sokkal nagyobbat, mint a monitor. IPS LCD, AMOLED, OLED, stb. Itt már nagyobb a választék, de egyértelműen jellemző a telefonok kijelzőjén megjelenített képre, hogy alapbeállítások mellett is szöftveresen erősen túl van szaturálva a megjelenített kép, illetve a kontraszt / élesség / dinamika is “piszkálva” van. 

A telefongyártók marketingesei a kompakt fényképezőgépek kihalása óta azt ütik belénk, hogy mi mindannyian professzionális fotográfusok vagyunk. És mi hiszünk nekik, mivel a különböző, előre programozott szoftveres “rásegítésekkel” látszólag nagyot tud javulni a kijelzőn látott végeredmény. 

„Ezeket a beállításokat nem is láttam eddig…” Hát persze, hogy nem láttad. Mert, már alapban benne van minden ilyen csalás, észre sem veszed. Mindent megtesznek azért, hogy nagyszerű fotósnak érezd magad. 

Külön kedvencünk a mesterséges háttér életlenítés. Jellemzően ezt professzionális, full frame fényképezőgéppel és nagy fényerejű objektívvel lehet elérni, aminek együttes értéke 2-3x magasabb lehet, mint a telefonodé. (iPhone-t számoltam…) Ezek után Te elhiszed, hogy az jó lesz? Na ugye… A fotográfia elég nagy része fizikai törvényeken alapul, amit nem lehet csak úgy kikapcsolni. 

Sőt, a Samsung új csúcstelefonjai már a Hold fotózásakor automoatikusan lecserélik a valós égítestet egy általuk kreált változatra, hogy minden szempontból megflelő legyen a fotó. Őrület…

A kijelzők fényesek és rohamosan fejlődnek

Minden kijelző, függetlenül attól, hogy telefoné, vagy monitoré, hátulról meg van világítva. Másképpen nem is látnád rajtuk az információkat. Pusztán már ez a hátsó megvilágítás egy olyan tulajdonság, ami jelentősen módosíthatja a fotóid valós színeit, árnyalatait, kontrasztját. 

A papírkép egy mesterséges megvilágítás nélküli hordozó. Ez méár önmagában eltérések forrása lehet a fotónyomtatás során.

A monitorok, kijelzők fejlődésével együtt jár, hogy egyre szebben jelenítik meg a képeket, fotókat, de ettől a képfájl a valóságban nem fog megváltozni, csak a sok technikai és szoftveres fejlesztés “szebbnek” mutatja azt.

Beszéljünk kicsit a színterekről

Többféle elterjedt színtér létezik. AdobeRGB, sRGB, CMYK, stb… Nem untatunk  a részletekkel, a cikknek nem célja a részletekbe menő, száraz technikai bemutatás. A lényeg, hogy mindegyik lefed egy bizonyos színtartományt, amit képes megjeleníteni. Az AdobeRGB-t és az sRGB-t gyakran használják profi fotósok, a CMYK-t a nyomdák. Ha egy átlagos felhasználó vagy egy átlagos számítógéppel, vagy telefonnal, akkor nagy valószínűséggel Te az sRGB színteret használod. 

Ha nincs kalibrálva a monitorod – átlag felhasználásra miért is lenne, semmi szükség rá – akkor a Windows / Apple OS által biztosított sRGB színteret használod, vagy ha kicsit jobb monitorod van, akkor a monitorhoz kapott, finomhangolt sRGB színprofilt. A fotókat mi sRGB színmódban dolgozuk fel. Minden ettől eltérő színmód hatással van a nyomtatott képek tulajdonságaira.  

Ha profi fotós készítette a képeidet (pl.: esküvő, szülinap), akkor érdeklődj nála, hogy sRGB színtérbe vannak-e a képek konvertálva. Ha nem, akkor feltétlenül szerezd meg tőle, hogy a nyomtatások is szépek legyenek.

Tudom, tudom, itt már kezdünk Téged elveszíteni a sok információ között. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor nyugodtan gyere be hozzánk, és ellenőrizzük a fotóidat a nyomtatás előtt. Ha szükséges, akkor módosítjuk a paramétereket.

Képarány. Ez a fotónyomtatás során nagyon fontos

Fentebb már említettük, de most kicsit részletesebben kibontjuk, mert a hibás képarány megválasztása, vagy utólagos módosítása hatással van a fotónyomtatás folyamataira és a végeredményre. A fotózásban használt leggyakoribb standard a 4:3 képarány. Viszont amióta a telefonunk szinte mindenre is alkalmas, elkezdett terjedni a 16:9 képarány is, ami jellemzően videós szabvány, a mozivászonra lett kitalálva, nem pedig általános fotózásra. Telefonon jól mutat, hiszen teljesen kitölti a kijelzőt, de a papírképen lesz egy “szép” fehér csík felül és alul, vagy oldalt, mivel a 16:9-es képarány nem tölti ki maradék nélkül a 4:3-at.

Ilyenkor gyorsan csak annyit tudunk tenni fotónyomtatás során, hogy arányosan kitöltetjük a fennmaradó részeket és ha szerencsénk van, akkor nem “esik le” senki és semmi a képről, aminek fontos lenne ott megjelennie. Ez a fotók kompozíciójától is nagyban függ. 

Ha szeretnéd fotóidat (megfelelően) nyomtatni is, akkor feltétlenül állítsd át a telefonod kamera szoftverét 4:3 képarányra, így biztos lehetsz benne, hogy minden és mindenki is látszódni fog a nyomtatott fotón is.

Színmélység

Jaj még ez is… Itt sem bontjuk ki a részleteket, de a fotónyomtatók számára ideális a 8 bites színmélységű kép. Ha 16 bites, akkor azt bizony át kell alakítani 8 bitessé. Persze nem akarsz ilyenekkel bíbelődni, megértjük, szívesen segítünk ebben is.

Akkor most mi legyen?

Ha a fenti sorok kínainak tűnnek, ne törj össze, azért vagyunk, hogy megfelelő szakmai segítséget nyújtsunk Neked a fotónyomtatásban is. Gyere be hozzánk a Camponában lévő üzletünkbe és szívesen segítünk abban, hogy képeid nyomtatásban is lenyűgözőek legyenek, ne csak a monitorodon, vagy a telefonod kijelzőjén.